Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Equivalentieteken

Hallo,
Ik kwam in de oplossing van een vraagstuk het volgende tegen: x = 365 . 1038 + 252 ≡ 1 .1038+ 0 ≡ 1038 ≡ 2 modulo 7
Ik snap in dit eerste stuk van deze oplossing x = 365 . 1038 + 252 ≡ 1 .1038+ 0 ≡ 1038 de betekenis niet van de 3 strepen ( het equivalentieteken?) Weet iemand hier de betekenis van? Alvast super bedankt!

febe
3de graad ASO - zaterdag 4 januari 2020

Antwoord

Dat teken ≡ (inderdaad, equivalent met) betekent samen met modulo 7, dat je de berekeningen uitvoert met resten bij (of na) deling door 7.

Zo is:
14 ≡ 0 mod 7, want 0 is de rest van 14 bij deling door 7
365 ≡ 1 mod 7, want de rest van 365:7 is gelijk aan 1
(uitgesproken: 365 is equivalent met 1 mod 7)

Dus:
x = 1038 en 1038 ≡ 2 mod 7. Dus, inderdaad: x = 2
Het teken ≡ dient bij dit soort berekeningen te worden gebruikt omdat = verwarring zou kunnen geven.
En de = na x zou voor het mooi ook ≡ moeten zijn...

dk
zaterdag 4 januari 2020

©2001-2024 WisFaq