Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 88943 

Re: Tekenen van een scherphoekige driehoek met hoogtelijn AD en BE

Ok danku ik kom niet uit bij de volgende vraag van dit vraagstuk:
Punt P ligt op zijde BC zo dat CP:PB=3:1
Druk de plaatsvector van P uit in b en c.

Ik heb mijn tekening opgestuurd.

mboudd
Leerling mbo - zaterdag 4 januari 2020

Antwoord

Je weet dat je de som van vectoren kunt vinden door de op te tellen vectoren 'kop op staart' te plaatsen. De somvector geeft de plaats aan van de laatste 'kop'.

Bedenk dan hoe je vanuit de oorsprong naar punt P kunt 'reizen': eerst naar punt C, dan 1/3 keer de afstand van C naar B. De plaatsvector van punt P wordt dan:

p = c + 1/3(b-c)
p = 2/3c + 1/3b

Je kunt ook eerst naar B reizen. Probeer dit zelf uit, uiteindelijk kom je dan uit op hetzelfde resultaat.

GHvD
zaterdag 4 januari 2020

©2001-2024 WisFaq