Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse kansdichtheid

Gegeven is dat X een continue kansvariabele is. Gevraagd wordt om het volgende aan te tonen: de kansdichtheid van 1/X gegeven y is gelijk aan (1/x2) vermenigvuldigd met de kansdichtheid van X gegeven 1/x als argument, voor alle x ongelijk aan nul. Het lukt mij wel voor het geval dat X waarden aanneemt die strikt positief zijn, dan is het werken vanuit de verdelingsfunctie en dan differentiëren. Echter kan X dus alle waarden van de reëele rechte aannemen (nul is voor dit geval uitgezonderd). Hulp is gewenst.

Klaas
Student universiteit - dinsdag 31 december 2019

Antwoord

Voor negatieve $x$ kun je hetzelfde doen: $P(\frac1X\le x)=P(\frac1x\le X<0)=a-P(X\le\frac1x)$, waarbij $a=P(X<0)$.
(Overigens zie ik de $y$ niet terug in het antwoord.)

kphart
dinsdag 31 december 2019

 Re: Inverse kansdichtheid 

©2001-2024 WisFaq