Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Transformatie van een functie

Hallo

Stel X als zijnde Weibull verdeeld. Ik moet bewijzen dat de variabele Y=aX^b (a en b $>$ 0) ook Weibull-verdeeld is.
In mijn poging (zie bijlage) heb ik de techniek van de transformatie van functies toegepast, maar ik weet niet of wat ik gevonden heb volstaat.
Bedankt.
Mvg
Raf

Raf
Student universiteit België - maandag 18 november 2019

Antwoord

Als je wilt zien dat je met een Weibull-verdeling te maken hebt zul je de dichtheidsfunctie inderdaad moeten vereenvoudigen, tot je weer een Weibullverdeling herkent (met andere parameters natuurlijk).
Je kunt ook de verdelingsfunctie bekijken:
$$P(X\le x) = 1-\exp\left(-\left(\frac x\lambda\right)^k\right)
$$Verder heb je
$$P(Y\le y) = P(aX^b\le y) = P\left(X\le\left(\frac ya\right)^{\frac1b}\right)
$$Als dat laatste in de verdelingsfunctie invult krijg je
$$1-\exp\left(-\left(\frac y{\lambda^ba}\right)^{\frac kb}\right)
$$en dat is weer een Weibullverdeling, met parameters $k/b$ en $\lambda^ba$.

kphart
dinsdag 26 november 2019

©2001-2024 WisFaq