Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Variantie van steekproefgemiddelde

Hallo

Ik heb een manier gelezen om de variantie van het steekproefgemiddelde te berekenen (ik weet het, het kan anders):
Volgens mij is de eerste lijn gelijk aan 0, of niet?
En hoe passeert men van de 2de naar de 3de lijn?
Bedankt om mij te helpen.
Valerie

Valeri
Student universiteit België - zaterdag 2 november 2019

Antwoord

1) Dat hangt er van af: als $\mu$ de verwachting van de kansverdeling is dan niet; als $\mu$ het steekproefgemiddelde is dan wel.
2) Door netjes uit te vermenigvuldigen. Doe het maar eens voor $n=2$ en $n=3$; dan zie je het patroon wel:
$$((x_1-\mu)+(x_2-\mu))^2= \ldots
$$en
$$((x_1-\mu)+(x_2-\mu)+(x_3-\mu))^2= \ldots
$$

kphart
dinsdag 5 november 2019

 Re: Variantie van steekproefgemiddelde 

©2001-2024 WisFaq