Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kans dat gemiddelde van n stuks hoger is dan

Hallo, ik heb problemen met de volgende vraag.


Stel dat de levensduur van de SamSon smartphone normaal verdeeld is met gemiddelde 4,8 jaar en standaardafwijking 0,8 jaar.

Wat is de kans dat de gemiddelde levensduur van 8 lukraak gekozen SamSon smartphones groter is dan 4,5 jaar?

4,5-4,8/0,8 = -0,375

=$>$ opzoeking in tabel standaard normale verdeling geeft dat de kans dat de levensduur van een SamSon smartphone langer dan 4,5 jaar = 64.8%

hoe moet ik verder?

Mvg,

Rob

Rob
Student Hoger Onderwijs België - zondag 25 augustus 2019

Antwoord

Je kunt niet verder. De kans die je gevonden hebt is voor individuele telefoons; hier de kans voor een gemiddelde uit berekenen is niet te doen: voor de kans dat de som van de levensduren groter is dan $8\times 4{,}5$ heb je meer nodig dan alleen de kans dat een telefoon langer meegaat.
Zoek maar eens ik je boek op wat de verdeling is van een gemiddelde van normaal verdeelde grootheden. Hier heb je er acht. De verwachting van het gemiddelde is gewoon $4{,}8$; de standaardafwijking is wat kleiner (zoek op hoeveel kleiner).
Dat kun je je antwoord uit een tabel voor de normale verdeling aflezen.

kphart
zondag 25 augustus 2019

©2001-2024 WisFaq