Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaard-afwijking van rendementen in %

Hallo

zie hier een tabel met projecten en hun rendement (in %).
rend    kans    
5% 11% -0,55% 0,03%
-2% 20% -0,40% 0,01%
0 26% 0,00% 0,00%
11% 22% 2,42% 0,27%
18% 21% 3,78% 0,68%
E(rend)=5,25% 0,99%
kolom 3 = kolom 1 x kolom 2
kolom 4 = (kolom 1)2 x kolom 2
Var(x) = E(x2) - E(x)2 = 0,99% -(5,25%)2 = 0,71%
Std-afwijking = wortel(var) = wortel(0.71%) = 0,084
of nog 8,4%. Is dat correct? Moet dat niet 0,84% zijn? Ik vind dit enorm groot vergeleken met E(x).
Bedankt.
Evi

Evi
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 20 juni 2019

Antwoord

De wortel uit 0,71 is 0,84, dus E(rend)=5,25 en de standaardafwijking daarop is 0,84.

(beide met als eenheid percentage, je moet dan niet opnieuw de berekende standaard afwijking met 100 vermenigvuldigen om er opnieuw een percentage van te maken: de eenheid is al een percentage.)

hk
vrijdag 21 juni 2019

©2001-2024 WisFaq