Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe verandert de verhouding dydx

Beste,

Ik ben bij het onderwerp homogene differentiaalvergelijkingen aangekomen en begrijp niet zo heel erg goed waarom de verhouding dy/dx verandert in (du/dx)x+u op het moment dat de substitutie u=y/x $\Rightarrow$ y=ux wordt toegepast.

Er zijn overigens nog veel meer toepasbare substituties maar het idee achter hoe de verhouding bij zo'n substitutie verandert is waar ik over het algemeen geïnteresseerd in ben.

Alvast bedankt.

Xander
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 24 mei 2019

Antwoord

Beste Xander,

Daarvoor moet je gewoon de productregel voor afgeleiden toepassen. Hou in het achterhoofd dat de nieuwe variabele $u$ ook functie is van $x$, dus dan geldt:
$$y=ux \Longrightarrow \frac{\mbox{d}y}{\mbox{d}x}=u\frac{\mbox{d}x}{\mbox{d}x}+x\frac{\mbox{d}u}{\mbox{d}x}$$De afgeleide van $x$ naar $x$ is gewoon 1, dus dit wordt:
$$u+x\frac{\mbox{d}u}{\mbox{d}x}$$mvg,
Tom

td
vrijdag 24 mei 2019

©2001-2024 WisFaq