Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partiële afgeleide

Beschouw de functie f : R2 → R waarvoor
f(x,y) = (ax+by+10)/(x2+y2) met a,b ∈ R parameters.
  • Voor welke waarde(n) van de parameters a en b heeft de functie f een stationair punt in (1, 2) ? Bepaal ook de aard van het stationair punt (1, 2).
Hoe moet ik de vraag oplossen? Een stationair punt wilt zeggen afleiden en gelijkstellen aan 0.

Ik denk dat het is partieel afleiden, eerst naar x en dan naar y, maar dan zit ik nog vast met die a en b?

abdel
Student universiteit België - dinsdag 8 januari 2019

Antwoord

Bepaal die partiële afgeleiden (met de $a$ en $b$ er nog in). Het punt $(1,2)$ moet stationair zijn; vul dat punt in in de beide partiële afgeleiden ($x=1$, $y=2$ dus) en stel de resultaten gelijk aan $0$. Dat geeft twee vergelijkingen voor $a$ en $b$; los die op.

kphart
dinsdag 8 januari 2019

©2001-2024 WisFaq