Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk analystische meetkunde

In een ∆ABC, rechthoekig in A, tekenen we een loodlijn uit A op BC en noemen het voetpunt D. In C tekenen we de evenwijdige met AB en noemen we E het snijpunt met AD.

Bewijs dat:
|AB|·|CE| = |AC|2

Ellen
Student Hoger Onderwijs België - zondag 6 januari 2019

Antwoord

Hallo Ellen,

Bij dit soort vragen is het vaak handig om de te bewijzen vergelijking iets anders te schrijven, in de vorm van twee verhoudingen:

$|AB|·|CE| = |AC|^2$

$\eqalign{\frac{|AB|}{|AC|} = \frac{|AC|}{|CE|}}$

Zoek dan een driehoek waarvan AB en AC zijden zijn, en een tweede driehoek waarvan AC en CE zijden zijn. Bewijs dan dat deze driehoeken gelijkvormig zijn.

Lukt het hiermee?

GHvD
zondag 6 januari 2019

©2001-2024 WisFaq