Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling

Ik moet het volgende oplossen, maar weet even niet zo goed waar te beginnen. Zou u mij op weg kunnen helpen?

Voor studenten met wiskunde in hun vwo-examen geldt dat hun scores beschouwd kunnen worden als een normaal verdeelde variabele x met $\mu$=68,4 = 68,4 punten en $\sigma$ = 5,2 punten. Voor studenten zonder wiskunde in hun vwo-pakket is dit een normaal verdeelde variabele met $\mu$=68,4 = 61,3 en $\sigma$ = 6,4.
  • Hoe groot is de kans dat zes studenten met wiskunde een gemiddelde score behalen die hoger is dan 70,0 punten?

Simone
Student hbo - zondag 4 november 2018

Antwoord

Hallo Simone,

De score van 'losse' studenten is normaal verdeeld met $\mu$=68,4 en $\sigma$=5,2.
De gemiddelde score van een groepje van n=6 studenten is dan ook normaal verdeeld met $\mu$gem=68,4 en $\sigma$gem = $\sigma$/√n (zie Wikipedia: standaardfout.

Bereken dus de standaardafwijking $\sigma$=gem van de gemiddelde score van 6 studenten, bereken vervolgens met de bekende $\mu$gem=68,4 en de 'nieuwe' $\sigma$gem de kans dat dit gemiddelde hoger is dan 70,0 punten.

Lukt het zo?

GHvD
zondag 4 november 2018

 Re: Normale verdeling 

©2001-2024 WisFaq