Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift in een vorm met grondtal 10

Beste Wisfaq,
De opdracht: schrijf de volgende functievoorschrift in een vorm met grondtal 10. Rond zonodig af op twee decimalen. Daarbij snap ik niet hoe ik k(t)=500×1,954t-1 moet herschrijven in een vorm met grondtal 10.
Alvast heel erg bedankt!

Kim
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 29 augustus 2018

Antwoord

Dag Kim,
De term 'grondtal' gebruik je bij machten. De enige macht die ik zie is een macht die 1,95 als grondtal heeft. En die macht zal dus het grondtal 10 moeten krijgen...
Dus: 1,95 = 10ja, welk getal x staat hier?.
Je koos zelf al de categorie Logaritmen. En dat is het ook.
\[x{ = ^{10}}\log 1,95 \approx 0,2900\]En dat geeft voor 'jouw' functie:
\[k(t) = 500\, \cdot \,{({10^{0,29}})^{4t - 1}} = 5\, \cdot \,{10^{1,16t + 1,71}}\]En ook het getal 5 kan je als macht van 10 schrijven. Maar dat laat ik verder aan jou.
Groet,

dk
donderdag 30 augustus 2018

©2001-2025 WisFaq