Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hogere orde DVG

Kan iemand me helpen met volgende differentiaalvergelijking :

Bepaal de P.O. van 3y'y" = 2y met y(0)=y'(0) = 1

Ik veronderstel dat het de bedoeling is om in eerste instantie deze DVG te herleiden naar een DVG van de 1e orde.
Dat is me op zich ook gelukt en zo kom ik tot :
(y')3 = y2 + C
maar dan zie ik niet hoe ik dit verder zou moeten oplossen. Moet ik deze DVG van de 1e orde (maar hogere graad) herleiden naar y' of naar y? In beide gevallen kom ik vast te zitten...
Eens ik de A.O. gevonden zou hebben weet ik wel hoe ik aan de P.O. moet geraken via de voorwaarden (dus dat is het probleem niet)

Hopelijk kan iemand me verder helpen.
Alvast bedankt!

Glenn
Student universiteit België - dinsdag 14 augustus 2018

Antwoord

Kijk naar de beginvoorwaarden: dan zie je dat $C$ gelijk is aan $0$.
Je krijgt dan
$$
y'=y^{\frac23}
$$
op te lossen.

kphart
dinsdag 14 augustus 2018

©2001-2024 WisFaq