Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het bepalen van de grootte van de steekproef

Hoe kan je een steekproef bepalen zonder te weten wat de intervalschatting is? Je beschikt alleen over een de informatie dat de omvang van de standaardfout ten hoogste 1,2% van het eerder gevonden gemiddelde mag zijn.

johan
Student hbo - dinsdag 5 juni 2018

Antwoord

Je kunt de standaardfout (indien je met een normale verdeling te maken hebt) berekenen met:

$\eqalign{\sigma = \sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}}$

met n de grootte van de steekproef. Nu moet je dus stellen dat $\sigma=0,012p$. Je krijgt dan een vergelijking in $n$:

$\eqalign{0,012p=\sqrt{\frac{p(1-p)}{n}}}$.

Kun je die oplossen?

js2
dinsdag 5 juni 2018

©2001-2024 WisFaq