Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 86355 

Re: gradient

Dit is eigenlijk een reactie op de vraag die ik gisteren stelde, maar telkens als ik het op die manier probeer krijg ik een foutmelding dus bij deze:

de eerste functie: 2x + 2y + 2z noem ik f
de randvoorwaarden noem ik functie g1 en g2

Om te kijken of ik de stelling van Lagrange moet toepassen moet ik toch de gradient van de randvoorwaarden bereken?, de partiele afgeleiden zijn dan toch? 2X, 2Y en 2Z, of zit ik hier verkeerd? is het dan de bedoeling dat ik de gradient van beide randvoorwaarden apart bereken, dus niet zoals ik het hierboven heb gedaan. en dus gradient g1 : (2X,2Y) en gradient g2: (2Y, 2Z)

Lotte
Student universiteit België - maandag 4 juni 2018

Antwoord

De partiele afgeleiden kloppen maar je moet ze wel goed gebruiken: je hebt functies van drie variabelen dus je gradienten hebben drie coordinaten:
$$
\nabla f = \left(\begin{array}{c}2\\2\\2\end{array}\right)\qquad
\nabla g_1 = \left(\begin{array}{c}2x\\2y\\0\end{array}\right)\qquad
\nabla g_2 = \left(\begin{array}{c} 0\\2y\\2z\end{array}\right)
$$

kphart
maandag 4 juni 2018

 Re: Re: gradient 

©2001-2024 WisFaq