Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een rechte (vorm)

Ik raak geen wijs uit aan de benamingen en vormen van de vergelijkingen van een rechte.

ax+by+c=0 $\to$ cartesiaanse of algemene vergelijking?

y=mx+q $\to$ hoe heet deze vorm?

Tim B.
2de graad ASO - woensdag 30 mei 2018

Antwoord

Het eerste geval noemen we inderdaad de cartesiaanse vorm, voor de tweede vorm is geen algemeen aanvaarde benaming. Het is de meest gebruikte vorm omdat je er meteen de richtingscoëfficiënt en snijpunt met y-as uit kunt aflezen.

Je weet natuurlijk dat je beide vormen in elkaar kan omzetten met $m=-a/b$ en $q=-c/b$. Zo kun je nog wel andere vormen bedenken, bijvoorbeeld $x=py+r$, of (die zul je ook wel al tegengekomen zijn) $y-y_1=m(x-x_1)$.

js2
woensdag 30 mei 2018

©2001-2024 WisFaq