Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe kan ik een expliciet en recursief voorschrift bepalen?

Hoe kan ik de expliciet en de recursief voorschrift bepalen van een rij? Bijvoorbeeld: 1, 2, 4, 8, 16, ...
Alvast bedankt!

Rafik
2de graad ASO - maandag 28 mei 2018

Antwoord

Recursief
Er geldt: $A_{n+1}=2·A_n$ met $A_1=1$.
De volgende term is steeds het dubbele van de voorafgaande.

Expliciet
Het lijken wel machten van 2.
Sterker nog: $A_n=2^{n-1}$ met $A_1=1$

Je zou je moeten afvragen of die twee tweeën hierboven iets met elkaar te maken hebben! Hoe zou de expliciete formule zijn bij de recursieve formule $A_{n+1}=3·A_n$ met $A_1=1$?

Op de volgende pagina's kan je nog meer vinden:Welke methode gebruik je precies?

WvR
maandag 28 mei 2018

©2001-2024 WisFaq