Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 85285 

Re: Normale verdeling

Een groot verpakkingsbedrijf met 10.000 werknemers houdt de tijden bij die nodig zijn om 50 kartonnen dozen in elkaar te steken. Zo kan het de efficiëntie van de werknemers meten. Na jaren van meting stelt de directie vast dat deze tijden normaal verdeeld zijn, met een verwachte tijd van 48 minuten (en variantie 15).
a) Van hoeveel werknemers kan de directie verwachten dat ze er meer dan een uur voor nodig zullen hebben?
Ik heb gedaan Z = 0,8 en P(z0,8)=0,2119 dus ik kom op 10000 . 0,2119 = 2119 arbeiders, maar de uitkomst zou 10 zijn. Wat doe ik fout?

In je antwoord doe je T - 48 / wortel (15)
Waarom moet je delen door de vierkantswortel van 15? Ik heb namelijk gewoon gedeeld door 15 waardoor ik dus op die 0,8((60 - 48)/15=0,8) kwam, in België noemt men dit de z-skore en daarvan kunnen we via tabellen de kansen vinden. Werk je hier niet met een populatie? Bij steekproeven weet ik wel dat je moet delen door de vierkantswortel van n.

Celine
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 7 december 2017

Antwoord

Het was (voor mij) niet duidelijk waar die $0.8$ vandaan kwam, en die $z$-notatie is niet alom bekend.
Als je die berekening meteen had meegegeven dan was de fout meteen duidelijk gewesst: je had door de variantie gedeeld, maar je moet door de standaarddeviatie delen, en dat is nou net de wortel uit de variantie. (Dat staat ongetwijfeld ook in je boek.)

Zie Wikipedia: Normale verdeling

kphart
donderdag 7 december 2017

©2001-2025 WisFaq