Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Uitkomst van een trace (grafiek) naar breuk

Hallo,

Is het mogelijk dat als je een formule hebt, daarvan met trace (op je grafische rekenmachine) een X waarde invult, om die Y waarde naar een breuk in plaats van een heel getal? En is het ook mogelijk om die Y waarde als ans te gebuiken?

voorbeeld:
Y1 = .5x
stel ik vul met trace x = 1 in, dan komt er als y waarde .5. is het ook mogelijk om die om te zetten naar 1/2? Stel je moet de uitkomst X4 doen, kan je dat ook in je rekenmachine invullen als ANS X 4?

Ik hoop dat jullie het snappen!

mvg Jorit

jorit
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 25 november 2017

Antwoord

Hallo Jorit,

Wanneer je via trace (of op een andere wijze) X hebt vastgesteld op 0.5, dan kan je doorrekenen met de bijbehorende Y-waarde door:

- teruggaan naar het default scherm
- VARS $\to$ Y-VARS $\to$ Function $\to$ Y1
- typ (X) (zodat er staat: Y1(X))
- Enter

en je vindt de Y-waarde die behoort bij X=0.5 Hiermee kan je verder rekenen.

Wanneer je van tevoren weet van welke X-waarde je de bijbehorende Y-waarde wilt berekenen (bv: Y bij X=2), dan kan je vanuit het default scherm direkt intypen:

VARS $\to$ Y-VARS $\to$ Function $\to$ Y1(2) Enter

Het omrekenen van een decimaal getal naar een breuk kan via
'MATH' $\to$ 'Frac'

GHvD
zaterdag 25 november 2017

©2001-2024 WisFaq