Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking vlak opstellen

Beste, ik zit vast bij een vraagstuk. Ik moet onderzoeken of de rechte...

{ x+y-z-3=0
{ 2x-y-4z-3=0 (een snijlijn van 2 vlakken)

...evenwijdig is aan het vlak x-3y+2z+1=0.

Ik heb op jullie site gelezen dat dit gaat met een determinant, al heb ik dat deel nog niet gezien in het middelbaar. Wij (als ik het me goed herinner) berekenden de richtingsgetallen van de rechte (waaruit we kunnen afleiden of deze gelijk zijn aan het vlak) met een matrix. Kan iemand me helpen?

Alvast bedankt!

Livio
Student universiteit België - maandag 13 november 2017

Antwoord

Je zou ook kunnen onderzoeken of de lijn het vlak snijdt. Zo nee: de lijn is evenwijdig aan het vlak. Zo ja: als er één snijpunt is dan is de lijn niet evenwijdig; als er meer dan één snijpunt is dan ligt de lijn in het vlak en is hij evenwijdig aan het vlak.

kphart
maandag 13 november 2017

©2001-2024 WisFaq