Krachten in een boog

Beste Wisfaq-mijnheer/mevrouw,
Ik moet voor een belangrijke opdracht voor het 4e jaar werktuigbouwkunde de krachten bepalen in een gebogen buis welke op een horizontale kracht wordt belast met 980 N.

De buis zit onderaan vast en bovenaan kan deze alleen horizontaal bewegen. Door deze kracht zal de buis zich gaan rekken en de bocht dus platter worden. Helaas weet ik niet hoe ik de krachten moet verklaren. Ik heb een FEM analyse welke ik u kan laten zien waarin de krachten worden getoond.

Ik zou het graag toe willen lichten met een bijlage. Kunt u mij antwoorden zodat ik deze kan toesturen?

Alvast bedankt

Michel
Student hbo - donderdag 19 oktober 2017

Antwoord

Hallo Michel,

Wisfaq is niet de juiste plaats om vragen te stellen over sterkteleer, het is een vraagbaak voor wiskunde. Bij jouw probleem zit de wiskunde voornamelijk in de eindig elementen methode. Ik neem aan dat je hiervoor een valide pakket gebruikt, de berekeningen zullen dan wel kloppen. Wanneer de uitkomsten geen goede weergave zijn van de werkelijkheid, dan is er kennelijk iets mis met het formuleren van je model of van de randvoorwaarden.

Bij jouw vraag zet ik wat vraagtekens bij de opmerking dat "De buis bovenaan alleen horizontaal kan bewegen". Is de buis aan de bovenzijde werkelijk op zodanige wijze met de omgeving verbonden dat een verticale verplaatsing als gevolg van vervorming is uitgesloten? Zo niet, bedenk dan dat een horizontale belasting niet automatisch uitsluitend een horizontale verplaatsing als gevolg heeft. Wanneer je dan in je model een verticale verplaatsing wel uitsluit, dan kan je vreemde uitkomsten verwachten.

Wanneer dit niet het probleem is, kijk dan nog eens kritisch naar de formulering van je model en van je randvoorwaarden. Kom je er niet uit, dan raad ik je aan om je model te bespreken met een docent die vertrouwd is met het gebruikte pakket.

GHvD
donderdag 19 oktober 2017

©2001-2022 WisFaq