Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integraal oplossen

Zoudt U de integraal hieronder (in Maple notatie) willen oplossen?

Int((x-a)^v*(M-x)^w,x=0..M);

Alvast bedankt.

Ad van
Docent - dinsdag 19 september 2017

Antwoord

Ik zou het wel willen maar ik kan het niet. In speciale gevallen lukt het wel: als $v$ en $w$ geheel zijn is er met breuksplitsen wel wat te doen maar in het algemeen is deze integraal nogal weerbarstig.
Als $a=0$ kun je hem via een substitutie terugbrengen naar de $\beta$-functie:
$$
B(x,y)=\int_0^1 t^{x-1}(1-t)^{y-1}\,\mathrm{d}t
$$
hier is vrij veel over bekend, zie hieronder.
Over de variant met $a\neq0$ is mij verder niets bekend.

Zie Wikipedia: Beta-functie

kphart
dinsdag 19 september 2017

©2001-2024 WisFaq