Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Schaalopbrengsten en schaalvoordelen


Verloopt de productie stijgend constant of dalend?
Heb de oplossing maar snap de berekening niet

Nonna
Student universiteit België - zondag 20 augustus 2017

Antwoord

Wiskundig is er niet veel aan de hand. De vraag is hoe het vermenigvuldigen van $l$ en $k$ met een vaste factor $h$ (groter dan $1$) doorwerkt in $x$.
De berekening laat zien dat $x'$, de nieuwe waarde van $x$, gelijk is aan $h^{\frac12}x$.
In woorden: als je $l$ en $k$ met $h$ vermenigvuldigt dan vermenigvuldig je $x$ met $\sqrt h$.
Aangezien $\sqrt h$ kleiner is dan $h$ als $h $>$ 1$ is $\sqrt h x$ kleiner dan $hx$, het effect is dus slechter dan vermenigvuldigen met $h$. Heel concreet, verdubbeling van $l$ en $k$ leidt slechts tot een verbetering van $x$ met een factor $\sqrt2$. Dat wordt dan `dalende schaalopbrengst' genoemd.

kphart
zondag 20 augustus 2017

©2001-2024 WisFaq