Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximale Likelihood Schatter

Hallo, kunnen jullie mij helpen met de volgende vraag:

De kans dat een aflevering afspeelt is p, 50 fans kiezen elk willekeurig en onafhankelijk 1 uit 500 afleveringen (met terugplaatsing. Hierna worden alle fans in 10 groepen opgedeeld van 5. Xi is een toevallige veranderlijke die het aantal afleveringen van de i-de groep voorstelt, met i van 1 tot 10. Wat levert de uitdrukking van de maximale likelihoodschatter van p2 op?

Ik heb deze vraag opgelost via maximale likelihoodschatters. Ik ging ervan uit dat dit een Bernouilli experiment was en heb de definitie toegepast: (1/n)·\sum Xi = p, wanneer je dit kwadrateert krijg je 1/2500 · \sum (Xi)2 wat de juiste oplossing is. Maar is mijn manier van redeneren juist, want die lijkt me nogal eenvoudig?

Dankuwel voor uw tijd.

Emma
Student universiteit België - dinsdag 25 juli 2017

Antwoord

Je schatter klopt, maar je maakt daar gebruik van een stelling, en wel een stelling die zegt dat de ML-schatter van p^2 het kwadraat van de ML-schatter van p is. Als je het geheel volgens de regels zou willen doen dan noem je p^2 even r en bereken je de kans op de gegeven gebeurtenis gegeven allerlei mogelijke waarden van r. Daarbij gebruik je dat de succeskans gelijk is aan \sqrt r en komt na wat rekenwerk inderdaad op het resultaat uit dat de kans op de gebeurtenis het grootst is als \sqrt r=\frac1{50}\sum_iX_i, en dus als p^2 jouw gevonden waarde heeft.
Zoek in je boek even op of daar echt een stelling over ML-schatters van kwadraten van parameters staat.

kphart
vrijdag 28 juli 2017

©2001-2025 WisFaq