Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 84471 

Re: Re: Re: Extremumvraagstuk ladder

Het wil precies niet lukken met die oefening, ik heb 2 driehoeken met in de 1ste driehoek een sinus en in de andere een cosinus. Mijn hoofdonbekende die hoek, hoe moet ik die oefening maken met voldoende tussenstappen

Suys S
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 1 juni 2017

Antwoord

Hallo Suys,

We hadden al gevonden:

L = 2,5/sin(a)+5/cos(a)

Dit levert voor de afgeleide van L:

L' = -2,5cos(a)/sin2(a) + 5sin(a)/cos2(a)

Stel L'=0 om een minimum te vinden:

-2,5cos(a)/sin2(a) + 5sin(a)/cos2(a) = 0

5sin(a)/cos2(a) = 2,5cos(a)/sin2(a)

5sin3(a) = 2,5cos3(a)

tan3(a) = 1/2

tan(a) = 3√(1/2)

a 38,44°

Invullen in de formule van L levert:

L 10,40 m

Nu weet ik niet hoe van jou verwacht wordt een minimum te vinden. De vergelijking tan(a) = 3√(1/2) is niet zomaar op te lossen, uiteindelijk gebruik je een numerieke methode (je GR). Dan kan je eigenlijk net zo goed de formule van L invoeren en daarvan het minimum opzoeken.

GHvD
vrijdag 2 juni 2017

©2001-2024 WisFaq