\require{AMSmath} Splitsen in partieelbreuken Dag Wisfaq Ik heb de volgende partieelbreuk om te integreren: (0.01/(0.1x-10x2)) 1) ontbinden van de noemer geeft x(0.1-10x) $\le>$ nulpunten zijn x = 0 of x = 0.01 2) (0.01/(0.1x-10x2)) = A/x + B/(x-0.01) Dan is de vergelijking voor de tellers 0.01 = A·(x-0.01) + B·(x) 3) invullen van de nulpunten in de vergelijking geeft dan Voor x = 0 0.01 = A·(0-0.01) + B·(0) A = -1 Voor x = 0.01 0.01 = A·(0.01-0.01) + B·(0.01) B = 1 Dan wordt de vergelijking: (0.01/(0.1x-10x2)) = -1/x + 1/(x-0.01) Deze twee breuken integreren geeft: -ln|x| alsook ln|x-0.01| Samengevoegd heb ik dan opnieuw een breuk nl: ln |x-0.01| / ln |x| + C de oplossing is echter (1/10)·ln|x/(1-100x)|+C Wat heb ik foutief gedaan? Groeten Fabian Fabian Student universiteit België - zondag 28 mei 2017 Antwoord Je bent foutief met de logaritmen omgegaan: er geldt $\ln a - \ln b=\ln\frac ab$. kphart zondag 28 mei 2017 Re: Splitsen in partieelbreuken ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Dag Wisfaq Ik heb de volgende partieelbreuk om te integreren: (0.01/(0.1x-10x2)) 1) ontbinden van de noemer geeft x(0.1-10x) $\le>$ nulpunten zijn x = 0 of x = 0.01 2) (0.01/(0.1x-10x2)) = A/x + B/(x-0.01) Dan is de vergelijking voor de tellers 0.01 = A·(x-0.01) + B·(x) 3) invullen van de nulpunten in de vergelijking geeft dan Voor x = 0 0.01 = A·(0-0.01) + B·(0) A = -1 Voor x = 0.01 0.01 = A·(0.01-0.01) + B·(0.01) B = 1 Dan wordt de vergelijking: (0.01/(0.1x-10x2)) = -1/x + 1/(x-0.01) Deze twee breuken integreren geeft: -ln|x| alsook ln|x-0.01| Samengevoegd heb ik dan opnieuw een breuk nl: ln |x-0.01| / ln |x| + C de oplossing is echter (1/10)·ln|x/(1-100x)|+C Wat heb ik foutief gedaan? Groeten Fabian Fabian Student universiteit België - zondag 28 mei 2017
Fabian Student universiteit België - zondag 28 mei 2017
Je bent foutief met de logaritmen omgegaan: er geldt $\ln a - \ln b=\ln\frac ab$. kphart zondag 28 mei 2017
kphart zondag 28 mei 2017
©2001-2024 WisFaq