Ik ben u heel, heel erg dankbaar voor het bewijs hoewel ik het zelf niet heb kunnen volgen wegens gebrek aan voldoende wiskundige kennis. Zoudt U me ook willen helpen met de volgende twee vergelijkingen?
De link bij het vorige antwoord verwijst naar een artikel in Pythagoras en dat poogt de ongelijkheid van Cauchy en Schwarz toegankelijk te maken voor middelbare-scholieren.
Ik neem aan dat $u^2$ ($u^3$) hetzelfde is als $u[2]$ ($u[3]$) en dat het om vier getallen $u_1$, $u_2$, $u_3$ en $u_4$ gaat. Het is wat overzichtelijker $x=\alpha b+c$ en $y=\sqrt{\beta b^2+c^2}$ te schrijven; dan kun je $x$ schrijven als inwendig product van $(\gamma b,c)$ en $(\delta,1)$. Dan zie je dat $\gamma\cdot\delta$ gelijk moet zijn aan $\alpha$. Als je dan de norm van de eerste vector op $\sqrt{\beta b^2+c^2}$ uit wil laten komen volgt $\gamma=\sqrt\beta$, en dus $\delta=\alpha/\sqrt\beta$. Nu Cauchy-Schwarz toepassen: $$ \alpha b+c\le\sqrt{\beta b^2+c^2}\cdot\sqrt{\frac{\alpha^2}\beta+1} $$Andermaal kun je meteen zien wanneer gelijkheid geldt: als $\delta c=\gamma b$, en dat geeft, na omwerken, $\alpha c=\beta b$. Nu kun je $\alpha=u_1/u_2$ invullen en $\beta=u_3/u_4$.