Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oefening afgeleide

Een drenkeling (d) bevindt zich op 60 meter van de kust (k). Op 150 meter van het punt k, langs de kustlijn staat een redder (r). De redder kan tegen 6 m/s lopen over het strand en tegen 1 m/s naar de drenkeling toe zwemmen. Welke weg (over het strand en in het water) moet de redder volgen om de drenkeling zo snel mogelijk te bereiken ? Na hoeveel minuten bereikt de redder de drenkeling dan ?

Mijn probleem bij deze opgave is dat ik niet kan opstellen van formule en als ik het uitkomt heb ik andere resultaten dan in het boek

Suys S
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 24 maart 2017

Antwoord

Teken een plaatje: de waterlijn is de $x$-as, de redder staat in de oorsprong, en de drenkeling dobbert in het punt $(150,60)$.
Je kunt nu voor elke $x$ tussen $0$ en $150$ uitrekenen hoelang het duurt als de redder naar $(x,0)$ loopt en dan recht naar $(150,60)$ zwemt.
Het hardlopen duurt dan $x/6$ seconden en het zwemmen $\sqrt{(150-x)^2+60^2}$ seconden.
Je moet dus
$$
\frac x6+\sqrt{(150-x)^2+60^2}
$$
minimaliseren.

kphart
vrijdag 24 maart 2017

 Re: Oefening afgeleide 

©2001-2024 WisFaq