Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 83873 

Re: Lineair verband

Toch weer die haakjes, met letters en getallen.

Zo heb ik ook een vraag m.b.t. het aangrijpingspunt, mag je hier letters toevoegen?

Het volgende:
De uitkomst behoort te zijn [2/3]h

Het gaat om de toevoeging h.

Formule:
x=([1/12]b·h3+b·h·1/4h2)/(b·h·1/2h)
= ([1/12]b·h + 1/4b·h3) / (1/2b·h2)
= (1/3h) /1/2
= [2/3]h

Eigen oplossing Vanaf:
= ([1/12]b·h + 1/4b·h3) / (1/2b·h2)

=(([1/12]b·h) /(1/2b·h2))+((1/4b·h3)/(1/2b·h2))

Eerste gedeelte:
Delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerd:
[1/12]·[2/1]=[2/12]
en
(b1·h1)/(b1·h2
=b0·h-1
=1·h-1
Eerste gedeeelte wordt: [2/12]·1·h-1

Tweede gedeelte:
Delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerd:
1/4=[3/12]
=[3/12]·[2/1]
=[6/12]
en
(b1·h3)/(b1·h2)
=b0·h1
=1·h1
Tweede gedeelte wordt: [6/12]·1·h1

1e en 2e gedeelte samen:
[2/12]·1·h-1+[6/12]·1·h1
=[2/12]·h-1+[6/12]·h1
=[8/12]
=[2/3]

Het antwoord moet zijn [2/3]h.
Zelf kom ik op [2/3].

Komt de h in het antwoord er gewoon bij omdat hier een hoogte aangrijpingspunt wordt gevraagd?
Of die ik iet fout?
Tenslotte is h-1+h1=h0 En h0=1

Bij vermenigvuldigen mag je de exponent optellen, dat weet ik, maar waar blijft dan de h-1.?

De b=1 benoem je verder niet meer en de h=1 wel
Anders zou het antwoord [2/3]bh moeten zijn.

Groet Kees

Kees
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 16 februari 2017

Antwoord

In de tweede regel van de formule $x=\dots$ moet staan $[1/12]bh^3$, kijk maar naar de eerste regel.
Met die foute info gaat het redelijk, tot het samennemen: wie zegt dat $h^{-1}+h^1=h^0$? Dat zou als gevolg hebben dat $\frac12+2=1$ en dat geloof je zelf niet, toch?
Jouw samennemen geeft niets meer dan
$$
\frac2{12}h^{-1}+\frac6{12}h = \frac1{6h}+\frac12h
$$
en dat is niet verder te vereenvoudigen.

kphart
donderdag 16 februari 2017

©2001-2024 WisFaq