Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Shapiro–Wilk toets

Hoi,

Ik had een vraag over Shapiro–Wilk. Bij een test van twee onafhankelijke steekproeven met in steekproef A 10 gegevens en in steekproef B 12 gegevens was het resultaat van een Shapiro Wilk test gegeven voor beide steekproeven d.m.v. een statistisch programma.

De waarden van de Shapiro Wilk waren voor a 0,41 en voor b 0,39 (test met een significantie van 0.05)
Kan er hierbij iets gezegd worden over de normaliteit van beide steekproeven ondanks dat de n voor beide steekproeven afzonderlijk kleiner is dan 15?

Dus mogen de steekproeven bijvoorbeeld samengenomen worden waardoor n groter is dan 15? De Shapiro Wilk hiervan is wel niet gegeven. Of kan er op geen enkele manier gezegd worden dat hier normaliteit is, ondanks het resultaat van de beide Shapiro Wilk testen veel groter is dan alfa?

Alvast bedankt!

Thibau
Student universiteit België - woensdag 11 januari 2017

Antwoord

$\alpha$ is geen magische waarde, het enige waar hij goed voor is is een afspraak vooraf: als de $p$ niet groter is dan $\alpha$ dan verwerpen we de hypothese dat de verdeling normaal is. Dat is de enige afspraak die je maakt, impliciet zeg je dan ook: als $p$ groter is dan $\alpha$ dan zeggen we verder niets en concluderen we dat we niets weten. Ook al is $p$ nog zo groot.

Achteraf gaan prutsen aan je steekproeven is bloedlink. Dat samenvoegen van twee steekproeven bijvoorbeeld zou ik nooit doen, misschien zijn die wel onder totaal verschillende omstandigheden gedaan en is hun combinatie waardeloos.
Het beste wat je in zo'n situatie kunt doen is een nieuw experiment formuleren en van te voren afspreken wanneer je besluit te concluderen/accepteren dat je verdeling een normale is.

kphart
woensdag 11 januari 2017

©2001-2024 WisFaq