Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wiskunde en economie

Omzet=x2+4xy+8y2-80x-240y+2200

de omzet bedraagt 400
1) stel een vergelijking op die beschrijft welke combinaties (x,y) men met de huidige omzet kan realiseren.

400 = x2+4xy+8y2-80x-240y+2200 ?

2) als het bedrijf momenteel 20 euro investeert in x hoeveel euro wordt er dan geinvesteerd in y?

400 = 400+80y+8y2-1600-240y+2200
= 8y2-160y+600

discriminant nemen en dan nulpunten berekenen kom ik op 5 en 15 uit...vreemd dat dit beide positieve getallen zijn...

Wat zie ik hier over het hoofd?

glenn
Student universiteit België - zondag 11 december 2016

Antwoord

Je ziet niets over het hoofd, beide mogelijkheden zijn goed. $y=5$ en $y=15$ leveren hetzelfde op, maar op verschillende wijzen: $y=5$ geeft minder opbrengst via $8y^2$ maar ook minder verlies door $-160y$.

kphart
zondag 11 december 2016

©2001-2024 WisFaq