Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimum en maximum van de functie

Bepaal het minimum en maximum van de functie:
-x2+4x+12 op het interval [0;5]

ik zou hier de f'(x) gaan berekenen dus = -2x+4 x=2 > 0 dus stijgend

f''(x) = -2 < 0 dus vertraagd stijgend

Maar hoe bepaald ik het minimum en maximum?
Door b2-4ac ? of -b/2a ?

Alvast bedankt voor de tip

glenn
Student universiteit België - dinsdag 29 november 2016

Antwoord

Beste Glenn,

Met de afgeleide spoor je de extrema op in het open interval ]0,5[ en daar vind je inderdaad dat de afgeleide 0 wordt in x = 2; de maximale/minimale waarde is niet 2, maar de functiewaarde f(2).
Of dit een minimum of een maximum is kan je bijvoorbeeld zien aan het tekenverloop van de eerste afgeleide, of op basis van de tweede afgeleide of omdat je de eigenschappen van een parabool kent.

Let op: er wordt naar de minima en maxima op het gesloten interval [0,5] gevraagd, dus je moet ook de functiewaarden op de rand controleren. Bereken f(0) en f(5) en vergelijk deze; je vindt zo mogelijk nog een minimum of maximum.

mvg,
Tom

td
dinsdag 29 november 2016

©2001-2025 WisFaq