Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaardlimiet voor de natuurlijke logaritme

Hallo wisfaq,

Ik wil graag de volgende limiet bepalen zonder de regel vanl'Hospital te gebruiken.

lim xln(x)/(2x), x$\to$ oneindig

Zij t=xln(2), dan kunnen we schrijven

xln(x)/e^(xln(2))=tln(t)·ln(t/ln(2))=t/ln(2)·(ln(2)-ln(ln(2)))/et, voor het gemak schrijf ik a=ln(ln(2)),

lim tln(t)/et + lim t·a/et,

Limiet 2 gaat naar 0, maar ik weet niet wat ik met de eerste limiet moet doen.

Groeten,

Viky

viky
Iets anders - donderdag 10 november 2016

Antwoord

Ook hier werk afschatten prima, en meteen al: er geldt $\ln x\le x$ voor alle positieve $x$, dus hebben we
$$
\frac{x\ln x}{2^x}\le \frac{x^2}{2^x}
$$
voor alle positieve $x$; in je andere uitdrukking krijg je vrijwel hetzelfde:
$$
\frac{t\ln t}{e^t}\le \frac{t^2}{e^t}
$$

kphart
donderdag 10 november 2016

©2001-2024 WisFaq