Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Continuïteit en differentieerbaarheid

Hallo,

Hoe ga je de continuïteit en differentieerbaarheid van de functie y= absolutewaarde (2-x) na?

Definitie continuïteit: lim (x$\to$a) f(x) = f(a) $\Rightarrow$ f is continu in a.

Limietdefinitie van differentiëren:
f'(a) = (lim h$\to$0) [f(a+h)-f(a)]/h

Maar hoe ga je beide definities dan na voor een hele functie? Je kan toch niet elk punt van de functie gaan nagaan?

Lene
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 oktober 2016

Antwoord

Hieronder staat de grafiek van y=|2-x|:
q83158img1.gif
Zoals je ziet bestaat deze grafiek uit twee halve lijnen die elkaar in het punt (2,0) ontmoeten.
Dus deze functie is continue op zijn domein, immers hij voldoet in alle punten aan de vereisten voor continuiteit.

Voor differentieerbaarheid ligt dat anders:
Voor x$\le$2 is het functievoorschrift y=2-x, met helling -1 en voor x$\ge$2 is het functievoorschrift y=x-2 met helling 1.
Dus kennelijk is deze functie niet differentieerbaaar voor x=2 (voor andere x wel). Deze functie is dus niet differentieerbaar op zijn domein.

hk
zaterdag 29 oktober 2016

 Re: Continuïteit en differentieerbaarheid 

©2001-2025 WisFaq