Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren van een gebroken functie

Dag, Ik loop vast met een opgave. F(x) = 60 / (x4 + 4)
Deze gebroken functie moet ik differentieren en dan zou er een afgeleide functie uit moeten komen: f'(x) -240x3 / (x4 + 4)2.
Ik heb eerst de formule vereenvoudigd en daarna de differentieerregel xn = nxn-1 gebruikt
Dus 60 / (x4 + 4) = 60·(x4 + 4)-1
Dus f'(x) = 60·-1(x4 + 4)-2
En dan klopt het niet met het antwoord. Wat doe ik fout?

Machte
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 oktober 2016

Antwoord

Kettingregel toepassen :

x \to (x4+4)
dan y \to 60/y

Afgeleide -60.y-2·4x3 = -240x3/(x4+4)2

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 23 oktober 2016

©2001-2025 WisFaq