Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tijden en vergelijkingen

Beste mvr/meneer,

Er wordt gevraagd:

'Bij deze opgaven is de tijd in jaren met t=0 op 1 januari 2011. In figuur 5.22 zie je dat t=3.7 in sept 2014 valt.'
'in welke maand van welk jaar valt t = -4.6?'

Ik dacht zelf aan 2007 door (2011-4) en -0.6 x 12 is -7.2 dus 7 stappen terug vanuit december, dus mei 2007

Maar het antwoorden boek geeft dit antwoord aan: "bij t=-5 hoort 1 januari 2006. Van -5 naar -4.6 is 0.4.
0.4 x 12 = 4.8 dus t= -4.6 valt in mei 2006"

Ik snap het echt niet, hoe komen ze nou aan 2006? En waarom ineens die -5 erbij halen. En waarom nou het verschil van -5 en -4.6 gepakt en (0.4) keer 12?.
Ik hoop dat u op mijn mail gaat reageren en mij kunnen helpen. Ik heb binnenkort examen en heb uw hulp hard nodig, alvast bedankt!

Groetjes

Nina
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 oktober 2016

Antwoord

Eerst maar 's een overzicht:
 t   datum
0 1 januari 2011
-1 1 januari 2010
-2 1 januari 2009
-3 1 januari 2008
-4 1 januari 2007
-5 1 januari 2006
Vanaf 1 januari 2006 heb je na 4,8 maanden april gehad en zit je inderdaad in mei. Het is dan mei 2006.

Nu jij: -4,6 naar links geeft eerst 4 naar links is 1 januari 2007 inderdaad. Je moet dan nog 0,6x12=7,2 maanden naar links en dan is het toch echt mei 2006. Wat jij doet kan wel, maar dan wel bedenken dat die 0,6 van jou in feite -0,6 is en je dan nog een stukje verder terug moet in de tijd...

WvR
maandag 17 oktober 2016

©2001-2025 WisFaq