Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunt negatieve x-as

Ik zit vast in een opdracht. De opdracht gaat als volgt:

Toon aan dat elke lijn door de punten A(p,p+1) en B(2p,p+2) met p≠0 de negatieve x-as snijdt.

Ik heb zelf geprobeerd de richtingscoëfficiënt te berekenen en heb daarmee de formule y=1/px -1 bepaald. Alleen kan ik nogsteeds niet aantonen dat elke lijn de negatieve x-as snijdt. Ik heb geen idee hoe ik het moet doen en zou graag hulp willen.

Amin
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 3 september 2016

Antwoord

Je lijnvergelijking klopt niet! De rc is goed, maar de constante niet.
Het moet zijn: y = 1/px + p
Door y gelijk te stellen aan 0, vind je x = -p2 en dat is altijd negatief. Bedenk dat -p2 ook wel 0 kan zijn, maar niet in dit geval omdat de opgave p = 0 uitsluit!
Kijk maar eens naar de ligging van A en B als je tóch p = 0 invult!

MBL
zaterdag 3 september 2016

©2001-2025 WisFaq