Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Beste
Een man in een roeiboot bevindt zich in een punt op 9km van het dichtstbijzijnde punt a op de kust. Hij wil zo vlug mogelijk een plaats b bereiken die 15km van a ligt op de kust. Hij roeit met een snelheid van 4km/h en wandelt met een snelheid van 5km/h.Waar zal de roeier aan land gaan?
f(x)=√(92+x2)4+(15-x)5
f'(x)= (4x/√(81+x2))-5
x=15i Wat doe ik fout? x =12
Dank u bij voorbaat
David

David
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 18 augustus 2016

Antwoord

Hallo David,

De af te leggen weg:

w = √(92+x2) + 15-x

Om de reistijd over beide trajecten te vinden, moet je niet vermenigvuldigen met de snelheid, maar juist delen door de snelheid. Voor de reistijd t geldt zodoende:

t = 1/4·√(92+x2) + 1/5·(15-x)

Minimaliseren van de tijd t betekent weer: afgeleide gelijk stellen aan nul enz.

GHvD
donderdag 18 augustus 2016

©2001-2024 WisFaq