Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gemengde opgaven

Hallo, ik ben aan het leren voor mijn Wiskundeexamen en zit vast aan een vraag.

We krijgen de functie x^(-3x2), met de limieten 1 en 3. Hiervan moeten we het volume berekenen van het omwentelingslichaam rond de y as (x=0).

Ik heb het een en andere geleerd van het gaussische integraal, ne ben als volgt tewerk gegaan;

$\pi$·INT(1-4)(e^(-3x2)2= $\pi$INT(1-4)e^(-6x2)
Dan substitutie met u=√(6)x en dx/du=√(6)

Dan vermenigfuldig ik met 2wortel$\pi$/2wortel$\pi$ zodat ik op de vorm van de error functie kom.

Dan heb ik
√($\pi$)/(2·√(6))INT(1-3)e^(-u2)/2√($\pi$)

en in erf formaat √($\pi$)erf(√(6)x)/(2·√($\pi$)

En als ik dan de grenzen toevoeg
√($\pi$)(erf(3·√(6)-erf(√(6))/(2·√($\pi$)

ERF is 2/wortel$\pi$)INT(0-Z)e^(-r2)dr.

Mijn vraag is, moet ik deze instantie met de regel van simpson een naderingswaarde voor erf(3(√(6)) en √(6) berekenen?

of is er een veel eenvoudigere manier en ben ik in de verkeerde richting aan het zoeken.

jullie inbreng zou ik zeer waarderen, Ik zit muurvast en zal mij op andere opgaven concentreren, ik heb me nog niet te veel beziggehouden met numerieke integratie.

Wolfga
Student Hoger Onderwijs België - maandag 15 augustus 2016

Antwoord

Tsja, ..., de vraag zegt: om de $y$-as draaien maar jij draait om de $x$-as. Wat je moet doen is $x$ in $y$ uitdrukken: $y=e^{-3x^2}$ levert $x=\sqrt{-\frac13\ln y}$ (en $y$ loopt van $e^{-27}$ en $e^{-3}$).

kphart
dinsdag 16 augustus 2016

 Re: Gemengde opgaven 

©2001-2024 WisFaq