Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Beste
Hoe kun je de volgende oefening oplossen?
De straal r van een ballon stijgt met een halve centimeter per minuut(dr/dt=1/2)
Gebruik de formule om het volume van een bol te berekenen en de kettingregel om de volumeverandering in functie van de tijd te bepalen als de straal gelijk is aan 5cm.
Vbol=$\frac{4}{3}$·$\pi$r2
Dank u bij voorbaat
David

David
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 5 augustus 2016

Antwoord

Er geldt $\mathrm{d}V/\mathrm{d}r=4\pi r^2$ ($V=4/3\pi r^3$ en $\mathrm{d}r/\mathrm{d}t=1/2$ en dus $\mathrm{d}V/\mathrm{d}t=4\pi r^2\times1/2$. Nu kun je $r=5$ invullen.

kphart
vrijdag 5 augustus 2016

©2001-2024 WisFaq