\require{AMSmath} Differentiëren Beste Hoe kan ik de volgende oefening oplossen? Bepaal de vergelijking van de normaal die evenwijdig is met de rechte y=-2x+3 voor de functie met als vergelijking y=x2-4x-5 De oplossing is y=-2x-(71/16) Dank u bij voorbaat DavidDifferentiëren David Student Hoger Onderwijs België - woensdag 3 augustus 2016 Antwoord Hallo David, Maak gebruik van de volgende eigenschap: wanneer twee lijnen met richtingscoëfficienten a en b loodrecht op elkaar staan, dan geldt: a = -1/b (en dan vanzelf ook b = -1/a) Het stappenplan is dan als volgt:het snijpunt van de grafiek van y met de gevraagde normaal noem ik P, de coördinaten zijn xp en yp. de rc van de normaal door P is -2. Dan is de rc van de raaklijn aan y in P gelijk aan 1/2 bepaal xp door op te lossen: y'=1/2 bereken yp stel de vergelijking op van een rechte lijn door P met richtingscoëfficient -2 GHvD woensdag 3 augustus 2016 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste Hoe kan ik de volgende oefening oplossen? Bepaal de vergelijking van de normaal die evenwijdig is met de rechte y=-2x+3 voor de functie met als vergelijking y=x2-4x-5 De oplossing is y=-2x-(71/16) Dank u bij voorbaat DavidDifferentiëren David Student Hoger Onderwijs België - woensdag 3 augustus 2016
David Student Hoger Onderwijs België - woensdag 3 augustus 2016
Hallo David, Maak gebruik van de volgende eigenschap: wanneer twee lijnen met richtingscoëfficienten a en b loodrecht op elkaar staan, dan geldt: a = -1/b (en dan vanzelf ook b = -1/a) Het stappenplan is dan als volgt:het snijpunt van de grafiek van y met de gevraagde normaal noem ik P, de coördinaten zijn xp en yp. de rc van de normaal door P is -2. Dan is de rc van de raaklijn aan y in P gelijk aan 1/2 bepaal xp door op te lossen: y'=1/2 bereken yp stel de vergelijking op van een rechte lijn door P met richtingscoëfficient -2 GHvD woensdag 3 augustus 2016
GHvD woensdag 3 augustus 2016
©2001-2024 WisFaq