Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Beste
Bij de volgende oefening y=ln((x-1)/2)3 + ln(x2-1) kom ik (3(x+1)ln((x-1)/2)2+2x)/(x2-1) uit.
Mijn cursus geeft de oplossing (5x+3)/(x2-1)
Kan ik mijn oefening nog vereenvoudigen?
Klopt er iets niet?
Dank u bij voorbaat
David

David
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 2 augustus 2016

Antwoord

In jouw antwoord staat een Ln die je niet wegkrijgt zodat je niet komt aan het correcte antwoord.

Schrijf de eerste Ln vorm als 3Ln(1/2(x - 1)). Nodig is het niet, maar het differentiëren loopt daarmee iets simpeler.
Je krijgt:
f'(x) = 3/(x - 1) + 2x/(x2 - 1) = 3(x + 1)/(x2 - 1) + 2x/(x2 - 1)

MBL
dinsdag 2 augustus 2016

©2001-2024 WisFaq