Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Ik heb een aantal opgaven over afgeleiden waarbij het mij niet lukt om op het juiste antwoord te komen. Volgens mij doe ik het afleiden wel goed, ik denk dat de fout ligt bij het vereenvoudigen. Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen?

√(2x+5)/(3x-1)
Antwoord: niet bekend

(2y+3)/√(y-1)
Antwoord: (2y-7)/(2√(y-1)3)

(√y-1)/(3y2-4)
Antwoord: (-9y2-12y√y-4)/(2√y(3y2-4)2)

(2x3-2)·√(x+1)
Antwoord: (2x3-2)·√(x+1)

Wendy
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 13 juli 2016

Antwoord

't Is jammer dat je niet je uitwerkingen instuurt. Ik zou je dan gerichter kunnen helpen om te weten waar het precies fout gaat. Aan de andere kant...

Ik heb hier en daar wat haakjes weggehaald. Je moet ook niet overdrijven met je haakjes...

Vooruit dan maar! Zonder commentaar:

I.
$\eqalign{
& f(x) = \frac{{\sqrt {2x + 5} }}{{3x - 1}} \cr
& f'(x) = \frac{{\frac{1}{{2\sqrt {2x + 5} }} \cdot 2 \cdot (3x - 1) - \sqrt {2x + 5} \cdot 3}}{{{{(3x - 1)}^2}}} \cr
& f'(x) = \frac{{\frac{{3x - 1}}{{\sqrt {2x + 5} }} - 3 \cdot \sqrt {2x + 5} }}{{{{(3x - 1)}^2}}} \cr
& f'(x) = \frac{{3x - 1 - 3(2x + 5)}}{{\sqrt {2x + 5} \cdot {{(3x - 1)}^2}}} \cr
& f'(x) = \frac{{3x - 1 - 6x - 15}}{{\sqrt {2x + 5} \cdot {{(3x - 1)}^2}}} \cr
& f'(x) = \frac{{ - 3x - 16}}{{\sqrt {2x + 5} \cdot {{(3x - 1)}^2}}} \cr
& f'(x) = - \frac{{3x + 16}}{{\sqrt {2x + 5} \cdot {{(3x - 1)}^2}}} \cr} $

II.
$\eqalign{
& f(y) = \frac{{2y + 3}}{{\sqrt {y - 1} }} \cr
& f'(y) = \frac{{2\sqrt {y - 1} - \left( {2y + 3} \right) \cdot \frac{1}{{2\sqrt {y - 1} }}}}{{y - 1}} \cr
& f'(y) = \frac{{2\sqrt {y - 1} - \frac{{2y + 3}}{{2\sqrt {y - 1} }}}}{{y - 1}} \cr
& f'(y) = \frac{{2\left( {y - 1} \right) - \frac{{2y + 3}}{2}}}{{\left( {y - 1} \right)\sqrt {y - 1} }} \cr
& f'(y) = \frac{{4\left( {y - 1} \right) - \left( {2y + 3} \right)}}{{2\left( {y - 1} \right)\sqrt {y - 1} }} \cr
& f'(y) = \frac{{4y - 4 - 2y - 3}}{{2\left( {y - 1} \right)\sqrt {y - 1} }} \cr
& f'(y) = \frac{{2y - 7}}{{2\left( {y - 1} \right)\sqrt {y - 1} }} \cr} $

III.
$\eqalign{
& f(y) = \frac{{\sqrt y - 1}}{{3{y^2} - 4}} \cr
& f'(y) = \frac{{\frac{1}{{2\sqrt y }}\left( {3{y^2} - 4} \right) - \left( {\sqrt y - 1} \right) \cdot 6y}}{{{{\left( {3{y^2} - 4} \right)}^2}}} \cr
& f'(y) = \frac{{\frac{{3{y^2} - 4}}{{2\sqrt y }} - \left( {\sqrt y - 1} \right) \cdot 6y}}{{{{\left( {3{y^2} - 4} \right)}^2}}} \cr
& f'(y) = \frac{{3{y^2} - 4 - \left( {\sqrt y - 1} \right) \cdot 6y \cdot 2\sqrt y }}{{2\sqrt y \cdot {{\left( {3{y^2} - 4} \right)}^2}}} \cr
& f'(y) = \frac{{3{y^2} - 4 - 12{y^2} + 12y\sqrt y }}{{2\sqrt y \cdot {{\left( {3{y^2} - 4} \right)}^2}}} \cr
& f'(y) = \frac{{ - 9{y^2} + 12y\sqrt y - 4}}{{2\sqrt y \cdot {{\left( {3{y^2} - 4} \right)}^2}}} \cr
& f'(y) = - \frac{{9{y^2} - 12y\sqrt y + 4}}{{2\sqrt y \cdot {{\left( {3{y^2} - 4} \right)}^2}}} \cr} $

IV.
$\eqalign{
& f(x) = (2{x^3} - 2) \cdot \sqrt {x + 1} \cr
& f'(x) = 6{x^2} \cdot \sqrt {x + 1} + (2{x^3} - 2) \cdot \frac{1}{{2\sqrt {x + 1} }} \cr
& f'(x) = 6{x^2} \cdot \sqrt {x + 1} + \frac{{2{x^3} - 2}}{{2\sqrt {x + 1} }} \cr
& f'(x) = 6{x^2} \cdot \sqrt {x + 1} + \frac{{{x^3} - 1}}{{\sqrt {x + 1} }} \cr
& f'(x) = 6{x^2} \cdot \sqrt {x + 1} \cdot \frac{{\sqrt {x + 1} }}{{\sqrt {x + 1} }} + \frac{{{x^3} - 1}}{{\sqrt {x + 1} }} \cr
& f'(x) = \frac{{6{x^2} \cdot (x + 1)}}{{\sqrt {x + 1} }} + \frac{{{x^3} - 1}}{{\sqrt {x + 1} }} \cr
& f'(x) = \frac{{6{x^3} + 6{x^2} + {x^3} - 1}}{{\sqrt {x + 1} }} \cr
& f'(x) = \frac{{7{x^3} + 6{x^2} - 1}}{{\sqrt {x + 1} }} \cr} $

Er zitten wel fouten in jouw antwoorden. Misschien is dat het probleem wel. De volgende keer graag één vraag per inzending en geef je uitwerking! Wij zijn gekke henkie niet...:-)

WvR
woensdag 13 juli 2016

©2001-2024 WisFaq