Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 70662 

Re: Gebroken lineaire functies en snijpunten

Hallo wisfaq,
Een opgave:
De grafiek van y =( ax +b) / cx gaat door (0.5,7) en
(-4, 3.625) Bepaal het voorschrift v.d functie
Uit twee vergelijkingen kan ik de c niet oplossen.
Er wordt echter ook steeds gebruik gemaakt v.d notatie
van een lineaire functie: y =( a/x) +b
Mag je in dit geval ook hiermee het gevraagde voorschrift
bepalen,hoewel er geen c in voorkomt?
BVD
Joep

Joep
Ouder - zaterdag 25 juni 2016

Antwoord

Dag Joep,

Sorry, ik begrijp jou link naar de lineaire functie even niet. lineaire functie is overigens y(x) = a*x + b
Dat is wat anders dan y(x) = (a/x) + b

Maar dat ter zijde....

Je kunt 2 vergelijkingen opstellen, met 3 onbekenden (a, b en c). Volgens de schoolregels kun je het dan niet oplossen, omdat je minstens zoveel vergelijkingen nodig hebt, als onbekenden.
Maar stiekem, zitten die drie onbekenden, ook nog in een derde vergelijking, en dat is gewoon de (onbekende) functie.

Hieronder heb ik een en ander uitgewerkt, in een plaatje (ik ben niet zo goed met die formule-verwerking van Wisfaq)

q82484img1.gif

tb
zaterdag 25 juni 2016

 Re: Re: Gebroken lineaire functies en snijpunten 
 Re: Re: Gebroken lineaire functies en snijpunten 

©2001-2025 WisFaq