Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wiskunde en economie

Gegeven een is een nutsfunctie U(x,y) = 260x + 310y + 5xy – 10x2 – y2.
De eenheidsprijs van goed 1 bedraagt 10 euro en die van goed 2 bedraagt 5 euro.
Gevraagd: bereken het maximale nut dat deze persoon kan bereiken door exact 500 euro te besteden.

Hoe los ik dit vraagstuk het best op. Zonder deze voorwaarde zou ik deze nutsfunctie eens afleiden naar x en eens afleiden naar y, gelijkstellen aan nul.

Wanneer ik hetzelfde doe voor deze functie en afleid naar x en y maar gelijkstel aan 500 bekom ik -12.000. Terwijl het antwoord 24.037,5 is.

Is het mogelijk om mij te helpen?

JC
Student universiteit België - dinsdag 14 juni 2016

Antwoord

Van goed 1 koop je x stuks en dat kost 10x euro.
Voor goed 2 heb je nog 500 - 10x euro over zodat je er y = 100 - 2x kunt kopen.
Vervang in de nutsfunctie y door 100 - 2x, werk het hele geval netjes uit (wat U = -24x2 + 540x + 21000 oplevert) en neem hiervan de afgeleide die je nul stelt.
Het maximum treedt op bij x = 45/4 ( geen geheel getal, maar dat is blijkbaar mogelijk) en daarbij is U = 24037,50 euro.

MBL
woensdag 15 juni 2016

©2001-2025 WisFaq