Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheid oplossen

Hallo,
Ik zou willen vragen of ik op de goede weg ben met de volgende vergelijking.
ABS(x-3)(x-1)
Om te beginnen heb ik beide zijden gekwadrateerd.
(x-3)^2x-1
x^2-6x+9x-1
x^2-7x+100
(x-5).(x-2)0
De oplossing zou dan zijn x2 en x5
Vul je getallen in,dan zou x tussen 1 en 2 moeten liggen omdat we geen wortel uit een negatief getal kunnen trekken,de oplossing zou dan zijn 1x2 en x5.
Kunnen jullie zeggen of er hier iets mis is met mijn redenering?

Bij voorbaat dank,

vriendelijke groeten,
Karel.


Karel
Leerling mbo - vrijdag 21 februari 2003

Antwoord

Het gaat hier goed maar je notatie is redelijk link.
Ik zou eerst het domein vasstellen (waar de wortel bestaat) dat wordt dus x1
Dan zou ik de gelijkheid oplossen dus (x-3)2=x-1 hetgeen oplevert x=2 en x=5
Dan kijken waar de ongelijkheid klopt door bij elk deel (<2 tussen 2 en 5 en >5) waarden in te vullen. x=1 (klopt) x=3 (klopt niet) x=6 (klopt)
Dan krijg je inderdaad dezelfde oplossing

Met vriendelijke groet


JaDeX

jadex
vrijdag 21 februari 2003

©2001-2024 WisFaq