Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De afgeleide

Hallo

Ik probeer de afgeleide van de functie f:y=x4 te berekenen door het toepassen van de definitie lim x$\to$ a bekom ik de volgende zaken:
· x4-a4 / x - a
= (x2-a2)(x2+a2) / x - a
= (x-a)(x+a)(x2+a2) / x - a $\to$ wegdelen (x-a) met de noemer
= (x+a)(x2+a2)

Nu is de uitkomst 4x3

Ik kan dit wel bereken door gewoon de afgeleide van x4 te berekenen maar ik zou het graag eens zien volgens de definitie hoe ik aan de 4x3 kom?

Alvast bedankt

MVG
Student universiteit België - zondag 14 februari 2016

Antwoord

Volgens mij gebruik je de definitie voor de afgeleide in het punt $a$. Dat geeft dat $f(a)=4a^3$.

Meer in 't algemeen zou ik het zo doen:

$
\eqalign{
& f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f(x + h) - f(x)}}
{h} \cr
& f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{\left( {x + h} \right)^4 - x^4 }}
{h} \cr
& f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{x^4 + 4hx^3 + 6h^2 x^2 + 4h^3 x + h^4 - x^4 }}
{h} \cr
& f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{4hx^3 + 6h^2 x^2 + 4h^3 x + h^4 }}
{h} \cr
& f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} 4x^3 + 6hx^2 + 4h^2 x + h^3 \cr
& f'(x) = 4x^3 \cr}
$

Helpt dat?

WvR
zondag 14 februari 2016

©2001-2024 WisFaq