Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kettingregel

Beste

Ik heb een vraag in verband met de kettingregel van de volgende functie:
100.e...(2x+1)
Deze functie moet afgeleid worden en mijn berekening die ik had was:

100.e...1/22x+1 . 2

terwijl de oplossing in het boek 100e2x+1 / 2x+1 is.

Is mijn oplossing dan volledig fout?

Ik ben eerst begonnen met het uitwerken van de vierkantswortel dus 1/22x+1 maal de afgeleide van 2x = 2

Kan u mij hierbij helpen?

alvast bedankt

MVG
Student universiteit België - donderdag 21 januari 2016

Antwoord

Je vroeg: is mijn oplossing dan volledig fout?
Antwoord: ja...

Je vergeet dat de afgeleide van y=ex gelijk is aan y=ex. Daarna nog wel twee keer de kettingregel... dat wel... maar dan graag zo:

$
\eqalign{
& y = 100 \cdot e^{\sqrt {2x + 1} } \cr
& y' = 100 \cdot e^{\sqrt {2x + 1} } \cdot \frac{1}
{{2\sqrt {2x + 1} }} \cdot 2 \cr
& y' = \frac{{100 \cdot e^{\sqrt {2x + 1} } }}
{{\sqrt {2x + 1} }} \cr}
$

Helpt dat?

WvR
donderdag 21 januari 2016

©2001-2024 WisFaq