To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimale of maximale functiewaarde

Hoe bepaal je een minimale of maximale functiewaarde van een functie, zonder beroep te doen op het bepalen van nulpunten en dergelijk...
ik moet van volgende functie bepalen bij welke punten er een maximale en/of minimale functiewaarde te vinden is.
f: AÍR4 \to R : (x, y, u, v) \to (x.eu - 3.u.v.sin(x+y))/(e^(u-x) + e^(v+2y) waarbij A = {(x,y,u,v)\inR4 | x2 + y2 + u2 + v2 \le 5}
Echt geen idee hoe ik dit kan doen, misschien vul ik gewoon willekeurige punten in in de functie om dan te zien wat de functie doet?
Bedankt!

Julie
Student universiteit - zondag 10 januari 2016

Antwoord

Weet je zeker dat dit geen grap is?
Normaal gesproken bepaal je van zo'n functie de gradient en die stel je nul om plekken op te sporen waar in het inwendige van de bol extremen op kunnen treden, vervolgens pas je de methode van Lagrange toe om dergelijke plekken op de rand te bepalen.
In dit geval ziet de functie
\frac{xe^u-3uv\sin(x+y)}{e^{u-x}+e^{v+2y}}

er zo ingewikkeld uit dat er met de hand vrijwel niets mee te doen is.
Maple kan ook geen potentiele locaties voor extremen vinden.

kphart
maandag 11 januari 2016

 Re: Minimale of maximale functiewaarde 

©2001-2025 WisFaq