Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poisson-verdeling: telefooncentrale

Beste wisfaq,

Ik heb een vraag over (vermoedelijk) de poisson-verdeling.

Een telefooncentrale werkt gemiddeld 600 oproepen af per uur. De centrale kan maximaal 20 oproepen per minuut tot stand brengen.
Gevraagd: Wat is de kans dat de centrale in een bepaalde minuut overbelast wordt?

Het eerste wat ik deed was alles in minuten zetten
m = 10 en het max is dan 20 oproepen per minuut.

ik dacht dus aan de poisson verdeling:
X~P(10)

Dus P(X$>$20) = 1- P(X$\le$20) = 1- P(X=19)-...-P(X=0)
Deze P = aan kansen bereken ik dan met de formule:
e-m*mx/x!

met m = 10 en X resp. 20,19,18,...0

Dit komt echter niet uit. Wat doe ik verkeerd?
Alvast bedankt!

Philip
Student universiteit België - dinsdag 22 december 2015

Antwoord

P(X$>$20)= 1-P(X$\le$20) = 1 - 0,9984 (cumulatieve poisson tabel) = 0,0016
Er gaat wel iets verkeerd: 1- P(X=19)- ...............

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 23 december 2015

©2001-2024 WisFaq